Hiperglucèmies

Fan referència a l’augment dels nivells de glucosa a la sang i poden tenir lloc com a conseqüència de l’efecte directe de la teràpia hormonal en la sensibilitat de la insulina, l’hormona encarregada que el sucre entri a les cèl·lules. Quan es redueix aquesta sensibilitat, les cèl·lules no són capaces d’assimilar el sucre, i aquest s’acumula a la sang. Si la situació persisteix, pot desencadenar una diabetis de tipus 2. Les hiperglucèmies es poden tractar i prevenir amb hàbits alimentaris saludables i activitat física regular, i amb unes recomanacions semblants a les recomanacions d’alimentació saludable per a la població general. No obstant això, caldrà conèixer la composició dels aliments, especialment dels que són font d’hidrats de carboni –i, per tant, de sucre–, el nutrient amb efecte més directe sobre els nivells de glucosa a la sang.

QUÈ ET RECOMANEM?

Basada en aliments frescos i mínimament processats, prioritzant els aliments d’origen vegetal, ajustada en aliments d’origen animal i limitada en greixos saturats, sucres i alcohol.

Els aliments que es troben entre els tons verds són els de consum més lliure, ja que l’impacte que tenen en la glucosa és molt baix. Els que es troben a la franja groga són el que s’han de consumir en la quantitat i freqüència indicades per l’especialista. La resta (taronja i vermell) haurien de ser de consum controlat.

Seguir un esquema d’alimentació basat en el mètode del plat, tant per als dinars com per als sopars, per controlar la quantitat d’hidrats de carboni que es consumeixen. Dividirem el plat per la meitat: una meitat ha de ser sempre a base de vegetals i l’altra meitat, amb els aliments farinacis i els proteics. Amb aquest mètode podem preparar plats únics, plats combinats, un primer i un segon plat o una combinació de plats petits.

La fibra ajuda a fer que l’absorció de la glucosa sigui més lenta.

  • Prioritzar el consum de cereals integrals (arròs integral, pasta integral, civada, mill, pa integral…) i llegums, i reduir o eliminar els cereals refinats (arròs blanc, pa blanc).
  • Assegurar el consum de fruites i verdures, fins a dues o tres racions respectivament, prioritzant la fruita sencera i amb pela i evitant consumir-la en forma de sucs.

Cal incloure peix blau un mínim de dues vegades per setmana.

Un grapat de fruita seca (avellanes, ametlles, nous) és una bona opció com a refrigeri o per picar entre hores, ja que gairebé no té efecte sobre la glucèmia.

Fer servir oli d’oliva verge tant per cuinar com per amanir.
Reduir el consum d’aliments i derivats rics en sal.
Reduir el consum d’aliments proteics rics en greixos saturats com ara carn vermella o embotits.
Evitar el consum de sucres simples (begudes ensucrades, sucs, brioixeria…) i alcohol.

Tot i que la recomanació indica prioritzar els aliments frescos i mínimament processats, si es consumeixen aliments processats, és important saber la quantitat de sucre que aporten a través de l’etiquetatge nutricional.

La quantitat específica d’hidrats de carboni per a cada persona depèn de factors com l’edat, el pes, la talla, la medicació, el nivell d’activitat física… Per això, l’especialista mèdic o dietista-nutricionista indicarà la quantitat i distribució diària dels hidrats de carboni de l’alimentació.

La hiperglucèmia és un símptoma que sol aparèixer juntament amb la hipertensió i la hiperlipidèmia. Aquest fenomen s’anomena síndrome metabòlica, i s’hauran de considerar diferents aspectes conjuntament per assegurar una alimentació adequada.

Menú orientatiu en cas d’hiperlipidèmia, hipertensió i nivells alts de glucosa a la sang Apareixen en cursiva els aliments i les preparacions més rics en hidrats de carboni, de manera que la quantitat s’haurà de controlar i adaptar a la pauta individual.

Dia 1 Dia 2 Dia 3 Dia 4
Esmorzar Cafè amb llet desnatada
Torrada integral (40 g) amb oli d’oliva verge
Infusió
Bol de fruita tallada
Porridge de civada amb fruita Cafè o infusió
Mug cake de plàtan i nous
Mitjana demà Infusió
Fruita del temps
Entrepà integral de tomàquet i formatge fresc (baix en greix) amb oli d’oliva verge Cafè o infusió
Una gelatina de xia, llimona i canyella
Dinar Plat complet: sorell amb verdures al vapor i pasta integral
Fruita del temps
Sopa de tomàquet
Farcellts de col amb soia i conill
Fruita del temps
Amanida de llegums
Escabetx de verat
Fruita del temps
Plat complet: Arròs amb fricandó de tofu
Fruita del temps
Berenar Un grapat d’ametlles (25 g) Un grapat d’avellanes (25 g) Iogurt de soia (sense sucre) Iogurt natural desnatat
Sopar Espàrrecs al vapor
Truita de xampinyons (un ou)
Llesca de pa (40 g) integral
Iogurt desnatat
Amanida verda
Papillota de peix blanc amb base de patata
Granissat de pera i menta
Sopa minestrone (verduretes i fideus)
Broquetes de gall dindi marinat
Fruita del temps
Carxofes al microones
Hamburguesa de sardines en conserva
Púding de pera

Es pot obtenir més informació i materials visuals sobre alimentació i diabetis a la web creada per la Fundació Alícia i l’IDIBAPS: www.diabetesalacarta.org