Diarrea

Es defineix com un augment de la freqüència de deposicions, acompanyat d’una disminució de la consistència. No és un efecte secundari habitual en el càncer de cap i coll, però a vegades pot aparèixer després de la quimioteràpia o per l’administració d’alguns fàrmacs o antibiòtics. Sol ser puntual i dura pocs dies. Si es prolonga, cal consultar-ho a l’equip mèdic de referència.

QUÈ ET RECOMANEM?

Pel fet que la diarrea pot ocasionar deshidratació, es recomana beure molt de líquid (aigua, infusions, brous suaus, begudes isotòniques de poc contingut en sucre), en forma de glopets durant tot el dia.

Beguda isotònica casolana: Barregeu en un litre d’aigua el suc de dues llimones, una cullerada sopera de mel, una culleradeta de postres de sal marina i una culleradeta de postres de bicarbonat sòdic. Quan aquests ingredients estiguin dissolts, deixeu-la a la nevera fins que sigui fresca.

Fer àpats freqüents al llarg del dia en petits volums.

Es recomana començar per una dieta líquida, per exemple, d’aigua amb arròs, i quan sigui ben tolerada, introduir aliments de fàcil digestió, com el puré de patata i pastanaga, l’arròs bullit, el peix blanc o el pollastre bullit i la poma al forn o ratllada.

Pa torrat tipus biscota, bastonets i cereals dextrinats (cereals d’esmorzar en pols per a adults), carn, peix, ous (truita a la francesa, pollastre a la planxa, peix a la papillota), patata, pasta, arròs i sèmoles d’arròs, blat i tapioca, galetes tipus maria, etc.

El bullit, la planxa, el vapor i el forn són mètodes de cocció més fàcils de digerir.

  • No es recomanen els cereals i derivats integrals, fruites crues, verdures en genera (sobretot crues), llegums i fruita seca.
  • Les verdures més baixes en fibra (carbassó, carbassa, pastanaga) poden consumir-se en petites quantitats sempre sense pela ni llavors i molt cuites (comprovant sempre la tolerància).

Algunes receptes suggerides:

  • Triar fruita sense pela, cuita, al forn, al microones o en compota; amb suc de la mateixa fruita, en almívar o en sucs colats. Fruita en almívar (poma, pera i préssec), codony o plàtan i pera ben madura.

No es recomana consumir mantega, margarina, llard de porc, maionesa, nata, crema de llet i productes de pastisseria, entre d’altres.

En funció de la tolerància, es poden introduir a poc a poc.

Evitar el cafè, la xocolata, el te fort, l’alcohol i els condiments irritants i picants com el pebre.

No es recomana consumir caramels o llaminadures, nèctar de fruita, sucre simple o mel, xocolata, begudes ensucrades o edulcorades, xilitol, sorbitol…