Dolor en la deglució

L’odinofàgia és el dolor que apareix durant la ingesta d’aliments, líquids o fins i tot saliva. Pot arribar a ser molt intens si s’acompanya de nafres o úlceres (mucositis). Habitualment apareix al llarg del tractament de radioteràpia, però també pot aparèixer de manera més puntual durant la quimioteràpia o altres tractaments associats. Les recomanacions dieteticoculinàries són molt similars a les recomanacions per la mucositis, ja que són dos símptomes que sovint coexisteixen. En general, caldrà parar esment i modificar la textura dels aliments per poder mantenir la ingesta.

QUÈ ET RECOMANEM?

  • Quan el dolor sigui lleu, cal menjar preferiblement aliments de textura tova o de deglució fàcil (guisats, sopes, cremes, flams, formatges tendres, fruites madures i dolces, pastes i arrossos passats, peix i carn molt tendres), coure els aliments fins que quedin tous i acompanyar-los amb salses, brous o sucs, especialment els que són més secs, per facilitar-ne la deglució, i tallar els ingredients a trossos molt petits i mastegar-los lentament.

Per evitar irritacions i molèsties cal fer servir dentifricis no irritants i raspalls de dents i fil dental suaus. Cal glopejar al llarg del dia infusions de camamilla, farigola o bicarbonat.

Triar elaboracions i aliments en petits volums i amb un alt valor nutritiu. Cal intentar mantenir la ingesta i recordar la importància d’assegurar una alimentació completa.

Cal evitar:

  • Begudes alcohòliques, cafè, begudes amb gas i altres refrescos àcids o irritants (begudes de cola).
  • Aliments àcids (tomàquet, pebrot cru, kiwi, llimona, taronja, maduixa, mandarina, mango, pinya, vinagre, aliments envinagrats…).
  • Aliments molt condimentats, picants o salats.
  • Aliments secs o de consistència forta (pa amb crosta, pa torrat, biscotes, bastonets, fruita seca, galetes seques, xips, formatges secs o molt curats, i coccions tipus arrebossat o gratinat).
  • Aliments pastosos (com el puré de patata, les croquetes, el plàtan, la xocolata…).
  • Aliments fibrosos, com algunes carns a la planxa.
  • Procurar menjar els aliments freds o a temperatura ambient, ja que la calor pot irritar més la mucosa i produir dolor més intens.

Es recomana beure prop de dos litres diaris d’aigua, infusions, sucs de fruites no àcides, brous, gelatines, polos… Si resulta dolorós, cal fer-ne petits glops al llarg del dia i utilitzar una canyeta per dirigir els líquids a les zones menys adolorides.

Mantenir els llavis hidratats amb crema labial o oli d’oliva per evitar que es tallin o es ressequin.