Colostomia

Parlem de colostomia quan l’obertura i la col·locació de la bossa per recollir femta es fa a l’intestí gros. En les colostomies, la femta serà pastosa, fins i tot sòlida, i l’expulsió es produirà, en general, només en determinats moments del dia. Una vegada s’ha col·locat la colostomia i la tolerància i l’adaptació són bones, l’objectiu és seguir una alimentació equilibrada i variada sense cap restricció dietètica especial afegida.

QUÈ ET RECOMANEM?

En un ambient relaxat, amb la boca tancada i mastegant molt bé amb la finalitat d’evitar la formació excessiva de gasos i la sortida de trossos grossos d’aliment per l’ostomia (mastegar poc n’augmenta el risc d’obstrucció).

Fer dejú o saltar-se àpats augmenta l’eliminació de femta líquida i de gasos.

Poden interferir en la bona adaptació de la placa de la bossa.

Després de la col·locació de la colostomia s’han d’anar introduint aliments rics en fibra, segons la tolerància individual i fins que la persona pugui alimentar-se de manera variada i equilibrada. El ritme i el temps d’adaptació de l’alimentació poden ser diferents per a cadascú. Es recomana començar amb una dieta amb coccions senzilles i baixa en fibra, i anar introduint dia rere dia nous aliments, formes de preparació i coccions.

Aliments permesos i desaconsellats en l’alimentació baixa en fibra
Grup d’aliments Aliments permesos Aliments desaconsellats
Cereals refinats i derivats
Arròs blanc, fideus d’arròs, sèmola d’arròs, pasta de blat (fideus, macarrons, cuscús, sèmola…), tapioca, polenta, pa blanc, torrades… Galetes tipus maria o de mantega, pa de pessic, magdalenes, cereals d’esmorzar sense fibra, etc.
Tots els integrals (amb fibra).
Llegums Cap.
A vegades, si hi ha bona tolerància, poden menjar-se sense pela, passats pel passapuré.
Tots (mongetes, llenties, cigrons, faves, pèsols…).
Fruita seca o fruita dessecada Cap. Totes (nous, avellanes, ametlles, prunes, figues seques…).
Hortalisses i tubercles Sense pela ni llavors i molt cuits: patata, pastanaga, carbassa, carbassó i ceba ratllada.
Tomàquet tamisat.
Brous de verdura colats.
Liquats.
La resta.
Fruites Crua, madura, sense pela ni llavors: poma, pera, meló, síndria, plàtan, alvocat i raïm.
Liquada: tota.
Cuita: poma, pera i préssec.
La resta.
Carn, peix i ous Tot molt cuit: carn, peix, ou, marisc, surimi. Cal evitar consumir carn amb tendrums i/o parts fortes.
Llet i derivats Llet, iogurts naturals o amb gustos, formatges, natilles, flam, quallada, gelats. Llet amb fibra, iogurt amb trossos de fruita o musli.
Greixos Tots: oli d’oliva verge extra, oli de gira-sol, margarina, mantega…
Begudes Aigua, sucs de fruita liquats, cafè soluble, infusions, refrescos sense gas, begudes isotòniques. Cafè mòlt natural, suc amb polpa.
Dolços Sucre, mel, melmelades sense pela ni trossos, caramels, cacau en pols, xocolata sense trossos. Melmelades i confitures amb trossos i pela.
Amaniments Sal, vinagre, suc de llimona, espècies suaus i herbes aromàtiques (picades i en poca quantitat), maionesa, quètxup, mostassa. Espècies fortes i picants.

En un inici també será necessari comprobar la tolerància a la lactosa, puguent ser necessari limitar la llet durants els primers diez o utilizar versions sense lactosa.

Exemple de menú de progressió de tres dies
Menú de la dieta baixa en fibra i de digestió fàcil Menú de la dieta moderada en fibra Menú de la dieta sense restricció
Esmorzar Te/infusió/cafè descafeïnat amb llet (llet sense lactosa). Torrades de pa blanc amb sal i oli d’oliva verge i gall dindi. Te/infusió/cafè descafeïnat amb llet. Entrepà de pa amb tomàquet (sense llavors ni pela), oli d’oliva verge i embotit de gall dindi. Te/infusió/cafè amb llet. Entrepà de pa amb tomàquet i gall dindi.
Mig matí Poma al microones amb canyella. Poma al microones amb canyella. Poma fresca o fruita.
Esmorzar Arròs blanc bullit amb pastanaga i bacallà. Plàtan al forn. Risotto de verdures i bacallà. Macedònia de plàtan, pera i suc de taronja natural colat. Paella de peix. Macedònia de fruites de temporada.
Berenar Dues galetes tipus maria. Dues galetes tipus maria. Un grapat de fruita seca.
Sopar Puré de patata i pastanaga. Pit de pollastre a la planxa. Iogurt natural (amb lactosa o sense, segons la tolerància). Crema de patata, ceba i carbassó. Pit de pollastre a la planxa. Copa de iogurt y menta. Crema de verdures. Pit de pollastre a la planxa amb guarnició d’amanida. Copa de iogurt amb menta.

Quan es porta una ostomia la ingesta de determinats aliments pot comportar modificacions en la consistència de la femta, l’aparició de gasos, etc. Serà important anar incorporant aliments i preparacions a poc a poc per valorar-ne el comportament i la tolerància. La tolerància individual a cada aliment pot ser molt diferent. Els símptomes que ens indiquen mala tolerància a aquest aliment són: nàusees, vòmits, inflor de panxa o augment de la quantitat de deposicions per l’ostomia amb textura líquida. Una bona alternativa és utilitzar un diari d’aliments

Situacions i aliments per tenir en compte quan es porta una ostomia
Situació/Símptoma Recomanació alimentària
DIARREA Aliments que poden causar diarrea:

  • Menjars o espècies picants (bitxo, curri, pebre, all…).
  • Aliments rics en fibra o estimulants del peristaltisme:
    llegums (pèsols, faves, llenties, mongetes, cigrons).
    Pa, pasta o cereals integrals.
    Fruites crues i sucs cítrics.
    Verdures crues i verdures cuites de fulla verda (espinacs, bledes, col, coliflor, bròquil…).
    Llet i formatge fresc (pel contingut en lactosa).
    Fruita seca i dessecada.
    Begudes alcohòliques, amb cafeïna o teïna.
  • Aliments rics en sucres simples: caramels o llaminadures, nèctar de fruita, sucre simple o mel, xocolata, begudes ensucrades.
Aliments que poden ajudar en cas de diarrea:
pa, torrades, cereals d’esmorzar sense fibra, pasta o sèmola, flocs de civada, arròs (tots no integrals).
Patates/moniatos, pastanaga bullida.
Plàtan madur, poma al forn, préssec en almívar, codony.
Lactis sense lactosa.
PUDOR Aliments que intensifiquen la pudor de la femta: peix, ous, all i ceba, verdures (col, coliflor, carbassa, bròquil, espàrrecs), llegums, formatges fermentats. Aliments que ajuden a disminuir la pudor de la femta: mantega, iogurt, suc de llimona, taronja, nabius, julivert, menta.
CANVI EN EL COLOR DE LA FEMTA Aliments que poden modificar la coloració de la femta: remolatxa, fruites vermelles, suplements de ferro, salsa de tomàquet, colorants alimentaris, regalèssia. Consell: si la coloració de la femta sembla vermellosa i no s’ha consumit cap dels aliments esmentats, cal consultar-ho al metge o personal d’infermeria de referència.
GASOS Aliments que poden generar gasos:

  • Llegums (pèsols, faves, llenties, mongetes, cigrons).
  • Verdures: col, coliflor, bròquil, carbassa, ceba, porro, espàrrecs, raves, cogombres, espinacs.
  • Fruita seca i fruita dessecada.
  • Aliments integrals.
  • Les peles de les fruites.
  • Ous
  • Begudes carbonatades.
  • Formatge tipus rocafort.
Consell: la tolerància a certs aliments varia entre els pacients, per la qual cosa es recomana evitar només els aliments que provoquen gasos repetidament.
OBSTRUCCIÓ DE L’OSTOMIA Aliments que poden causar obstrucció:

  • Llegums.
  • Fruita seca i fruita dessecada.
  • Fruita i verdura: api, xampinyons, blat de moro, brots vegetals, peles i llavors de fruites i verdures, amanida verda, pinya crua, coco.
  • Crispetes de blat de moro.