Diarrea

Es defineix com un augment de la freqüència de deposicions, acompanyat d’una disminució de la consistència. En el càncer colorectal pot ser conseqüència de la toxicitat del tractament amb quimioteràpia o radioteràpia o de la cirurgia efectuada. També pot tenir lloc quan s’administren antibiòtics o altres fàrmacs. En funció de cada cas es pot presentar de manera lleu o greu.

QUÈ ET RECOMANEM?

Pel fet que la diarrea pot ocasionar deshidratació, es recomana beure molt de líquid (aigua, infusions, brous suaus, begudes isotòniques de poc contingut en sucre), en forma de glopets durant tot el dia.


Beguda isotònica casolana:

Barregeu en un litre d’aigua el suc de dues llimones, una cullerada sopera de mel, una culleradeta de postres de sal marina i una culleradeta de postres de bicarbonat sòdic. Quan aquests ingredients estiguin dissolts, deixeu-la a la nevera fins que sigui fresca.

Fer àpats freqüents al llarg del dia en petits volums.

Es recomana començar per una dieta líquida, per exemple, d’aigua amb arròs, i quan sigui ben tolerada, introduir aliments de fàcil digestió, com el puré de patata i pastanaga, l’arròs bullit, el peix blanc o el pollastre bullit i la poma al forn o ratllada.

Pa torrat tipus biscota, bastonets i cereals dextrinats (cereals d’esmorzar en pols per a adults), carn, peix, ous (truita a la francesa, pollastre a la planxa, peix a la papillota), patata, pasta, arròs i sèmoles d’arròs, blat i tapioca, galetes tipus maria, etc.

El bullit, la planxa, el vapor i el forn són mètodes de cocció més fàcils de digerir.

  • No es recomanen els cereals i derivats integrals, fruites crues, verdures en genera (sobretot crues), llegums i fruita seca.
  • Les verdures més baixes en fibra (carbassó, carbassa, pastanaga) poden consumir-se en petites quantitats sempre sense pela ni llavors i molt cuites (comprovant sempre la tolerància).

Algunes receptes suggerides:

  • Triar fruita sense pela, cuita, al forn, al microones o en compota; amb suc de la mateixa fruita, en almívar o en sucs colats. Fruita en almívar (poma, pera i préssec), codony o plàtan i pera ben madura.
  • Provar la tolerància als liquats de fuita i verdura, ja que en el procés s’elimina tota la fibra.
Algunes receptes suggerides:

No es recomana consumir mantega, margarina, llard de porc, maionesa, nata, crema de llet i productes de pastisseria, entre d’altres.

En funció de la tolerància, es poden introduir a poc a poc.

Evitar el cafè, la xocolata, el te negre, l’alcohol i els condiments irritants i picants com el pebre.

No es recomana consumir caramels o llaminadures, nèctar de fruita, sucre simple o mel, xocolata, begudes ensucrades o edulcorades, xilitol, sorbitol…