Nàusees i vòmits

És un dels símptomes més habituals, especialment com a efecte secundari de la quimioteràpia. Les nàusees poden provocar sensacions desagradables a l’estómac, produir arcades i també afavorir el vòmit. Els vòmits es generen per les contraccions fortes dels músculs de l’estómac, que fan que el contingut d’aquest pugi.

La intensitat, la freqüència i el moment de l’aparició de les nàusees o vòmits són variables i individuals, i depenen de molts factors, com els fàrmacs que es fan servir, la dosi i la susceptibilitat individual.

QUÈ ET RECOMANEM?

Aquests són més ben tolerats perquè desprenen menys olor que els calents: amanides de pasta, entrepans, sopes fredes, gelats casolans, etc.

Es recomana respirar profundament i lentament, i esperar que disminueixi el malestar abans de menjar res.

Fer servir peces de roba còmodes i evitar les peces estretes.

Durant l’àpat pot ser útil deixar la finestra oberta perquè entri aire fresc o posar un ventilador, per reduir les olors i afavorir la sensació de frescor.

Estar assegut o recolzat amb la secció superior del cos recta fins a una hora després dels àpats pot ajudar.

Rentar-se les dents i/o glopejar si es vomita.

Aproximadamente 30 minutos después. Las bebidas carbonatadas o con gas son una buena opción.

  • Especialment durant els dies en què els vòmits són freqüents.
  • En algunes ocasions les begudes gasoses poden disminuir la sensació de
    nàusees (aigua amb gas, les begudes de cola o ginger-ale…).
  • Els gelats de gel i les gelatines també poden ser una bona opció per ajudar a hidratar-se.
  • És preferible no beure durant els àpats, ja que això afavoreix la sensació de sacietat o inflor.
  • Cal evitar les coccions que generen més fums i olors, com els fregits, els saltats o els aliments a la planxa a alta temperatura. Els aliments fregits, a banda que desprenen una olor més forta que pot ser molesta, també són més difícils de digerir i poden provocar més nàusees.
  • Fer servir tècniques de cocció suaus.  Perquè els plats es digereixin millor, cal cuinar amb tècniques com els preparats al vapor, bullits o a la planxa a baixa temperatura.
  • Si les olors molesten molt, cal evitar la col o la coliflor, el peix blau, i cuinar de manera que se’n generin poques, com la cocció d’aliments a la papillota, al microones, bullits o marinats.

Obviar algunes salses, herbes aromàtiques, espècies picants, etc., perquè poden afavorir les nàusees.

S’ha observat que poden tenir un efecte calmant de les nàusees. Es pot afegir gingebre o menta, ja sigui fresc o en pols, a les infusions, els glaçons, les gelatines, els gelats, les crispetes o damunt d’aliments com el pa, les amanides, la pasta o dins de plats ja cuinats.

Normalment, els aliments secs es toleren més bé. Per exemple: torrades, galetes salades, bastonets de pa, coquetes d’arròs i de blat de moro, fruita seca, xips de plàtan, coco sec, etc.

  • Fer dieta absoluta (no menjar res) durant les primeres hores i beure únicament petits glops d’aigua fresca cada deu o quinze minuts.
  • Després de quatre o sis hores es poden augmentar progressivament els líquids que s’ingereixen (begudes de rehidratació o begudes isotòniques).

Beguda isotònica casolana

Barregeu en un litre d’aigua el suc de dues llimones, una cullerada sopera de mel, una culleradeta de postres de sal marina i una culleradeta de postres de bicarbonat sòdic. Quan aquests ingredients estiguin dissolts, deixeu-la a la nevera fins que sigui fresca.

  • Després de 24 hores sense vòmits, cal iniciar una dieta de digestió fàcil (preferiblement amb aliments cuits i suaus) i triar sempre tècniques com el vapor o el bullit per cuinar els aliments.
  • Començar a introduir a continuació aliments secs, ja que es
    toleren més bé (pa, torrades, galetes salades, bastonets, etc.).
  • Si s’ha estat vomitant durant dos dies seguits, cal posar-se en contacte amb el metge o personal d’infermeria de referència, per evitar una possible deshidratació.